vrijdag 1 juni 2012

Het Nieuwe Pinnen

Beste SEPAY lezers!

Vandaag wil ik het hebben over "het nieuwe pinnen". Beter gezegd: het Dippen.

Het tijdperk van pinnen is voorbij. Toen we 22 jaar geleden (ja, in 1990 konden we in Nederland voor het eerst pinnen) de eerste kaart betalingen deden was het nog een hele schok. Tegenwoordig zijn we er zo aan gewend dat de meeste mensen alleen nog maar pinnen en geen tot weinig contant geld op zak hebben. Dit zorgt altijd weer voor hele irritante taferelen wanneer er bij de parkeerplaats, waar alleen met muntjes betaald kan worden of met de chip.

Dippen?

Maar dit dippen, wat is dit nou precies en waarom is dit eigenlijk ingevoerd?
Op het moment dat het woord dippen voorbij komt moet ik gelijk aan een overheerlijke zak chips denken die ik door een nog lekkerder schaaltje dip(!)saus haal.

Het nieuwe pinnen, Dippen, is hetzelfde. In plaats van de kaart door de pinautomaat heen te halen, steek (dip) je deze in de pinautomaat. Aan welke kant dit moet verschilt nog wel eens per pinautomaat. Bij de één is het aan de bovenkant en bij de ander aan de onderkant. Het volgende filmpje laat precies zien wat het dippen is.


Waar de meeste mensen aan moeten wennen, is dat de pas tijdens de betaling in de automaat moet blijven zitten. Hierdoor wordt hij snel vergeten. Een tip van onze kant, hou de kaart tijdens de betaling vast terwijl deze in de automaat zit. Hierdoor vergeet u deze minder snel.

Waarom?

Het beantwoorden van deze vraag is eigenlijk best makkelijk: het dippen is veiliger. Voor de winkelier, de bank en de consument. Jaarlijks worden tientallen miljoenen euro's schade bespaard gebleven omdat bendes de kaarten en de automaten niet meer kunnen skimmen.

Verder is de PIN verdwenen voor het dippen omdat er 1 Europees betaalsysteem aan zit te komen. Deze wordt beheerd door Mastercard en Visa, welke de chip (EVM-chip) hebben ontwikkeld.

Ik hoop dat de uitleg duidelijk en makkelijk te begrijpen is, en dat hierdoor ook meer begrip voor het dippen zal komen.

Tot snel beste lezers!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen